недеља, 28. новембар 2010.

TUFAHIJE




6 jabuka srednje veličine
500ml vode
450g šećera
2 kesice vanilin šećera
Fil:
150g mlevenih oraha
100g šećera u prahu
50g suvog grožđa
2 kašike rendane čokolade
rum
1 kesica šlag pene

PRIPREMA
Jabuke operite,izdubite im sredinu (najbolje kašičicom) ,pa ih onda oljuštite.Stavite ih u hladnu vodu da ne bi potamnele.
Vodu,šećer i vanilin šećer pomešajte i stavite na ringlu.Kada voda proključa,spustite jabuke i kuvajte oko 10 minuta.Dok se kuvaju vodite računa da se jabuke ne raspadnu,kontrolišite sve vreme.Zatim ih izvadite,ocedite i ostavite da se ohlade.
Pomešajte orahe,šećer u prahu,suvo grožđe (prethodno potopljeno u rum),rendanu čokoladu,2-3 kašike soka u kome su se jabuke kuvale i 3 kašike šlaga.Ohlađene jabuke punite ovim filom.
Ukrasite ih šlagom i služite.
Najbolje je koristiti jabuke zlatni delišes, zato što se pri kuvanju ne raspadaju.

Uživajte!

5 коментара:

  1. Nisam jela tufahije nepamtim..super su ti ispale, a recept cu da isprobam ubrzo:)

    ОдговориИзбриши
  2. Tufahije ne radim često jer moj sin "ne voli orahe"! A kako je on veliki sladokusac, a kćer je u Zagrebu, za sebe i muža bogme ih ne radim iako su odličan desert. A i orahe i jabuke imam vlastite, pa bi ujedno bile i najjeftiniji recept. Ali....

    ОдговориИзбриши