уторак, 9. новембар 2010.

ČOKOLADNI SAN


Kore:
6 jaja
1 čaša pirinčanog brašna
½ čaše šećera
200g mlevenog kikirikija
100g rendane čokolade
50ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
rendana limunova kora
Fil:
3 jaja
150g šećera
100g čokolade
125g margarina
1 kesica šlag pene
2 kašike preliva od višanja
Preliv:
1 čaša višanja ,očišćenih
½ čaše vode
100g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike gustina
šlag za ukrašavanje

*Mera je čaša od 200ml.



PRIPREMA
Odvojiti belanca od žumanaca.U jednu posudu izmešati pirinčano brašno,kikiriki,čokoladu,rendanu limunovu koru i prašak za pecivo.
Belanca umutiti u čvrst sneg,dodati šećer,žumanca,ulje i na kraju brašno sa ostalim sastojcima.Peći u podmazanom i brašnom posutom kalupu,na temperaturi od 200 stepeni.Ostaviti da se ohladi i preseći na dva dela,tako da se dobiju tri kore.
Dobro umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari uz neprestano mešanje.Kada fil počne da se zgušnjava dodati čokoladu.Kada se čokolada otopi skloniti i ostaviti da se ohladi.U još topao fil dodati dve kašike pripremljenog preliva.U ohlađen fil dodati umućen margarin i kesicu šlag pene.Mutiti mikserom 5-10 minuta.
U medjuvremenu,dok se fil hladi,pripremiti preliv.U šerpu staviti očišćene višnje,vodu i šećer,staviti da se kuva,kratko.Gustin razmutiti sa malo vode i sipati u preliv,uz neprestano mešanje.Dodati vanilin šećer i skinuti sa vatre.
Kore filovati,a odozgo staviti preliv od višanja.Ako se preliv suviše ohladio i teško se nanosi,stavite ga kratko na vruću ringlu.Tortu ukrasiti šlagom.

UŽIVAJTE!

2 коментара: