недеља, 26. децембар 2010.

KARDINAL TORTA




KORA
Za beli deo:
8 belanaca
250g šećera
Za žuti deo:
4 žumanca
3 jajeta
6 kašika šećera
6 kašika brašna
FIL (prvi):
300g jagoda iz zamrzivača
100g šećera
2 kašike gustina
FIL (drugi):
½ l mleka
1 puding od vanile
4 žumanca
250g margarina
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
200g šećera u prahu
300g šlag pene


Belanca umutite u čvrst sneg,pa dodajte šećer.
Posebno umutite žumanca i 3 cela jajeta  sa šećerom,na kraju dodajte brašno.
Na prevrnutoj tepsiji stavite foliju i namažite je uljem.Kašikom oblikujte  venac od bele smese a u sredini tog venca ,isto od bele smese,jedan manji krug.Između njih sipajte žutu smesu.

Jako je važno da kora bude udaljena od ivica tepsije 1-2 cm zato što se prilikom pečenja raširi.Pecite na temperaturi od 180 stepeni.Čačkalicom proverite  da li je pečen žuti deo.
Prvi fil:Jagode i šećer  kuvajte 10-ak minuta.Gustin razmutite  sa malo vode i sipajte u jagode,kratko mešajte pa skinite sa ringle.Ostavite da se ohladi.
Drugi fil:Prašak za puding,žumanca i šećer dobro izmešajte kašikom.Mleko stavite na ringlu pa kada proključa sipajte pripremljenu smesu i mešajte neprekidno.Kada se fil ohladi dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Penasto umutite mikserom.
Šlag umutite prema upustvu na ambalaži.
Filujte sledećim redosledom:kora-prvi fil-drugi fil-šlag

Uživajte!

9 коментара: