субота, 28. јул 2012.

SLANI KREKERI


Testo:

150g margarina
300g sitnog sira
½ kesice praška za pecivo
½ čaše kisele pavlake
¼ kašičice aleve paprike
300g brašna

Premazivanje:

1 žumance
susam

Od navedenih sastojaka umesiti testo.Testo staviti u najlon kesu i držati u  frižideru najmanje 1 h.
Tanko razviti oklagijom i seći odgovarajuće oblike,pa ređati u namašćen pleh.Premazati krekere žumancetom i posuti susamom.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

среда, 04. јул 2012.

Karamel kolač sa kokosom





Kora:


3 jajeta
100g šećera
125g margarina
3 kašike mleka
3 kašike kakao praha
200g brašna
1 kesica praška za pecivo


Karamel preliv:


200ml mleka
5 kašika šećera

Fil:

450ml mleka
5 kašika griza
120g šećera
150g margarina
150g kokosa

Glazura:


150g čokolade
4 kašike ulja
50g rendane čokolade za dekoraciju

PRIPREMA:

KORA:Margarin umutiti sa šećerom,dodati jedno po jedno jaje,mleko i na kraju mešavinu brašna,kakao praha i praška za pecivo.Sipati u podmazan pleh.Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

PRELIV:Šećer stavite na ringlu da se karamelizuje,sipajte mleko i kuvajte dok se šećer ne otopi.
Vruć preliv sipajte preko ohlađene kore.

FIL:Mleko,šećer i margarin  staviti da provri pa lagano sipati griz uz neprestano mešanje.Kuvati par minuta dok se ne zgusne.Skinuti sa ringle,sipati kokos i dobro izmešati.Ostaviti da se ohladi.
Kada se fil ohladi ravnomerno ga rasporediti po kori.Odozgo staviti glazuru od čokolade.Posuti rendanom čokoladom.

GLAZURA:Na laganoj vatri otopiti čokoladu pa dodati ulje.