понедељак, 29. новембар 2010.

POHOVANE PALAČINKE



SASTOJCI

Testo za palačinke
(za 10 komada)
2 jaja
300ml mleka
300ml kisele vode
3 kašike ulja
malo soli
malo rendane limunove kore
brašna po potrebi

Fil
750ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
3 kašike griza
8 kašika šećera
50g suvog grožđa

Za pohovanje
2 jaja
brašno
prezle
ulje za prženje

PRIPREMA
Umutiti jaja,dodati mleko,kiselu vodu,so,malo rendane limunove kore i na kraju,lagano sipati brašno.Ostaviti da odstoji pola sata.Od pripremljenog testa ispeći palačinke.
U manju posudu sipati puding,šećer i griz.Dodati malo mleka i dobro izmešati.Ostatak mleka staviti da proključa , dodati pripremljenu smesu i mešati.Fil skinuti sa ringle i dodati suvo grožđe.Ostaviti da se malo prohladi.
Filovati svaku palačinku punom kašikom fila i oblikovati u “male paketiće”.Uvaljati  ih prvo u brašno,zatim u umućena  jaja i na kraju u prezle.
Pržiti palačinke dok ne porumene.

недеља, 28. новембар 2010.

TUFAHIJE




6 jabuka srednje veličine
500ml vode
450g šećera
2 kesice vanilin šećera
Fil:
150g mlevenih oraha
100g šećera u prahu
50g suvog grožđa
2 kašike rendane čokolade
rum
1 kesica šlag pene

PRIPREMA
Jabuke operite,izdubite im sredinu (najbolje kašičicom) ,pa ih onda oljuštite.Stavite ih u hladnu vodu da ne bi potamnele.
Vodu,šećer i vanilin šećer pomešajte i stavite na ringlu.Kada voda proključa,spustite jabuke i kuvajte oko 10 minuta.Dok se kuvaju vodite računa da se jabuke ne raspadnu,kontrolišite sve vreme.Zatim ih izvadite,ocedite i ostavite da se ohlade.
Pomešajte orahe,šećer u prahu,suvo grožđe (prethodno potopljeno u rum),rendanu čokoladu,2-3 kašike soka u kome su se jabuke kuvale i 3 kašike šlaga.Ohlađene jabuke punite ovim filom.
Ukrasite ih šlagom i služite.
Najbolje je koristiti jabuke zlatni delišes, zato što se pri kuvanju ne raspadaju.

Uživajte!

петак, 26. новембар 2010.

NAGRADA "Me Encanta Tu Blog!"


Juče sam od moje drage prijateljice Andrijane dobila jednu divnu nagradu "Me Encanta Tu Blog" ili "Sviđa mi se tvoj blog".Andrijana,hvala ti ,mnogo si me obradovala.

Uz nagradu treba odgovoriti na sledeća pitanja:

     1. Zašto si stvorila blog?
     2. Koju vrstu blogova čitaš?
     3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
     4. A odeće?
     5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
     6. Koju boju najviše voliš?
     7. Tvoj parfem?
     8. Koji film najviše voliš?
     9. Koje države želiš posetiti i zašto?

Moji odgovori su:

1.Blog je nastao iz velike ljubavi prema kulinarstvu i želje da to podelim sa drugima.Veliki udeo u nastanku ovog bloga ima i moja draga Sanja,ona me je ohrabrivala.Sanjice,hvala ti! 

2.Uglavnom čitam blogove o kulinarsvu i ručnim radovima.

3."Loreal",mada se u poslednje vreme retko šminkam.

4.Ne.

5. Sjaj za usne.

6.Najviše volim ljubičastu i roze.

7."Cinema" Yves Saint Laurent

8.Obožavam da gledam filmove.Nemam baš određeni žanr koji volim.Recimo,"Arsenik i stare čipke","Madame Bovary","Tess","Čudesna sudbina Amelije Pulen"...

9.Teško pitanje...recimo Indiju, zbog tradicije,običaja...

Nagradu prosleđujem sledećim blogovima:









Dobitnici treba da preuzmu ovu fotografiju,stave na svoj blog i napišu post u kome će odgovoriti na navedena pitanja.Takođe,treba da podele nagradu blogovima koji im se sviđaju i obaveste autore istih.
Pozdrav!

среда, 24. новембар 2010.

PLJESKAVICE od LEBLEBIJA


300g leblebija
1 glavica crnog luka
4 kašike seckanog peršuna
4 čena belog luka
1 kašičica kima
4 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
so i mešavina začina

Sos:
200ml jogurta
2 kašike kisele pavlake
2 kašike majoneza
malo seckanog kiselog krastavca

PRIPREMA
Potopite leblebije u vodu i ostavite ih najmanje osam sati da omekšaju.
Leblebije dobro ocedite i sameljite u seckalici.Crni i beli luk sitno iseckajte.
U odgovarajućoj posudi pomešajte leblebije,crni i beli luk,peršun,kim,so i mešavinu začina.Sastojke dobro izmešajte pa dodajte brašno i prašak za pecivo.
Smesu sipajte u plastičnu posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru  2-3 sata.
Rukom oblikujte pljeskavice debljine 1 cm,poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 220 stepeni.
Dok se pljeskavice peku,pomešajte jogurt,pavlaku,majonez i kiseli krastavac.
Pljeskavice prelijte sosom i služite tople.

PRIJATNO!

понедељак, 22. новембар 2010.

ČOKOLADNA TORTA


Kore :
175g otopljenog margarina
125ml ulja
300ml hladne vode
400g brašna
250g šećera
50g kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
3 jaja
3 kašike kisele pavlake
1 kesica vanilin-secera

Fil :
250g margarina
250g šećera u prahu
200g čokolade
 aroma vanile




PRIPREMA 
Izmešati margarin,ulje i hladnu vodu,dodati brašno,šećer,kakao,prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Posebno umutiti jaja,kiselu pavlaku i vanilin šećer.
Sjediniti obe smese.Peci dve kore u kalupu prečnika 24 cm,na temperaturi od 200 stepeni oko 20 minuta.
Umutiti margarin,dodati šećer u prahu,čokoladu otopljenu na pari i malo arome vanile.Fil podeliti na dva dela.Jedan deo fila ide izmedju dve kore,drugim delom se premaže cela torta.
Tortu ukrasiti rendanom čokoladom.

UŽIVAJTE!

недеља, 14. новембар 2010.

AURELIO TORTA


Kore:
18 belanaca
20 kašika šećera
2 kesice pudinga od jagode

Fil:
1,5 l gustog soka od jagode
250g pudinga od jagode
18 žumanaca
18 kašika šećera
250g šećera u prahu
375g margarina
500g šlag pene
PRIPREMA

Umutiti 9 belanaca u čvrst sneg,pa postepeno dodavati 10 kašika šećera i 1 kesicu pudinga od jagode.
Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.Na isti način ispeći još jednu koru.
Skuvati puding u soku od jagoda.
Posebno umutiti žumanca i šećer pa skuvati na pari.Sjediniti oba fila dok su još vruća.
Margarin pomešati  sa šećerom u prahu,dodati u prohlađeni fil i umutiti mikserom.
Napraviti šlag prema upustvu na kesici.Tortu filovati sledećim redosledom:kora,fil,šlag,kora ,fil,šlag.

UŽIVAJTE!

петак, 12. новембар 2010.

PLJESKAVICE od BLITVE



SASTOJCI

500g blitve

200g pirinča

3 jaja

100g prezli

 peršun

 so

 biber

 brašna po potrebi

 ulje

PRIPREMA

Blitvu oprati,očistiti i kratko obariti.Pirinač oprati,skuvati i dobro ga ocediti od vode.
Sitno iseckati blitvu,dodati jaja,pirinač,prezle,so,biber i sitno seckan peršun.Brašna dodati po potrebi,da bi pljeskavice mogle lepo da se oblikuju.
Pljeskavice oblikovati rukom i pržiti na vrelom ulju.
Kada oblikujete pljeskavice dlanove obavezno pospite brašnom,masa je lepljiva.
Umesto blitve,pljeskavice mogu da se prave sa spanaćem.

Prijatno!

PIZZA salata



500g špageta
200g salame
100g čajne kobasice
100g kačkavalja
100ml majoneza
100ml kečapa
1 kašičica origana
peršun
so
biber

PRIPREMA
Skuvati špagete prema upustvu na ambalaži,dobro ih ocediti i iseći na manje komade.
Salamu i kačkavalj izrendati,kobasicu sitno iseckati.
Sve sastojke izmešati,dodati kečap,majonez,origano,so i biber.
Ukrasiti majonezom,kečapom i peršunom.

Prijatno!

PUNJENI PARADAJZ


7 paradajza srednje veličine
500g povrća(grašak,šargarepa,krompir,boranija)
200ml majoneza
2 kašike kisele pavlake
so
biber
peršun

PRIPREMA
Paradajz operite,odsecite im vrhove i nožem oblikujte ivice .Sredinu izdubite kašičicom  i ostavite da se ocede.
Povrće obarite,ohladite i sitno iseckajte.Dodajte majonez i kiselu pavlaku,so i biber.
Ovom masom puniti paradajz.Ukrasite peršunom i majonezom.

уторак, 9. новембар 2010.

ČOKOLADNI SAN


Kore:
6 jaja
1 čaša pirinčanog brašna
½ čaše šećera
200g mlevenog kikirikija
100g rendane čokolade
50ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
rendana limunova kora
Fil:
3 jaja
150g šećera
100g čokolade
125g margarina
1 kesica šlag pene
2 kašike preliva od višanja
Preliv:
1 čaša višanja ,očišćenih
½ čaše vode
100g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike gustina
šlag za ukrašavanje

*Mera je čaša od 200ml.



PRIPREMA
Odvojiti belanca od žumanaca.U jednu posudu izmešati pirinčano brašno,kikiriki,čokoladu,rendanu limunovu koru i prašak za pecivo.
Belanca umutiti u čvrst sneg,dodati šećer,žumanca,ulje i na kraju brašno sa ostalim sastojcima.Peći u podmazanom i brašnom posutom kalupu,na temperaturi od 200 stepeni.Ostaviti da se ohladi i preseći na dva dela,tako da se dobiju tri kore.
Dobro umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari uz neprestano mešanje.Kada fil počne da se zgušnjava dodati čokoladu.Kada se čokolada otopi skloniti i ostaviti da se ohladi.U još topao fil dodati dve kašike pripremljenog preliva.U ohlađen fil dodati umućen margarin i kesicu šlag pene.Mutiti mikserom 5-10 minuta.
U medjuvremenu,dok se fil hladi,pripremiti preliv.U šerpu staviti očišćene višnje,vodu i šećer,staviti da se kuva,kratko.Gustin razmutiti sa malo vode i sipati u preliv,uz neprestano mešanje.Dodati vanilin šećer i skinuti sa vatre.
Kore filovati,a odozgo staviti preliv od višanja.Ako se preliv suviše ohladio i teško se nanosi,stavite ga kratko na vruću ringlu.Tortu ukrasiti šlagom.

UŽIVAJTE!